Friday, July 26, 2013

Hukum meninggalkan puasa Ramadhan

Sesiapa tidak berpuasa Ramadhan tanpa sebarang keuzuran yang dibenarkan, dia adalah fasiq dan berdosa besar. Dia wajib mengqadhanya sebanyak hari yang ditinggalnya. Namun mengqadha sahaja tidak memadai kerana Nabi s.a.w. bersabda, “Sesiapa yang berbuka puasa dengan sengaja di bulan Ramadhan tanpa kelonggaran (yang diberikan Allah) dan bukan kerana sakit, puasa sepanjang masa pun tidak akan mampu menggantikan (puasa yang ditinggalkan itu) walaupun dia melakukannya” (Riwayat Imam Bukhari, Abu Daud, Tirmizi dan lain-lain dari Abu Hurairah r.a.). Oleh itu, qadha itu wajib diiringi dengan taubat nasuha iaitu menghadirkan penyesalan kerana keterlanjuran meninggalkan kewajipan syarak dan berazam tidak akan mengulangi lagi buat selamanya.

Friday, May 25, 2012

Bikamper

Kalau dah berkenan lautan api sanggup diterjah ngeeeeeee .....kalau beli khemah ni bagus jugak bleh masuk ngam basikal kat dalam hutan hehehehe tapi xder kt malaysia la pulak kne order .Harge pon buleh tahan sekitar rm 600 fuhhh tengok jerrr la jawabnyerrr

Wednesday, May 16, 2012

mova + sram rival

lagi masalah hehehehehe biasela lamborgini lame tak masuk bengkel pokai bulan ni dibuatnyerr kali ni cranset plak buat hal adoiiii
ni la rupe chainring lame aku setahun lebihh bro dah brape KM dah aku kayuh fuhhh hancurrr
rancangan asalnyer nak tukar chanring jerr so aku beli la chairing mova ni mase beli tu tak terfikirla plak nak test bile sampai time nak pasang pening kepala pomen pusing kanan tak kena pusing kiri tak kena heheheheheh adoiiii
so jalan penyelesaian yang terbaik terpaksela ambik cranset baru adoiiii melayang duit hamba hampir 1000 jugak ngeeeee chairing mova terpakse la diabadikan kat dalam muzium perang

Terliur jerrr

Hari ni buat kecoh sikit kat kedai tokey basikal tutttt dia tunjuk la plak rim baru sampai adoiiiiii marah tolll nak demam angau aku dibuatnyerrr ...ngeeeeeee
Cantiknyerr harge pon bleh tahan terbaikla uncle man tuan punyer rim nanti dah sampai kat malaysia kita kayuh same2 ngeeee xdapat beli dapat kayuh same2 pon jadilah hehehehehehe

Alahai bearing

"Sudahla jatuh ditimpa pulak tangga " adoiii satu lagi masalah setelah siap setting rim cantik-cantik bearing plak rosak duit lagi cobaaannnn
oleh kerane nak marah punye pasal aku order kat US satu kat malaysia aku suruh org cari tapi sampai sekarang dah nak masuk sebulan due-due tak sampai masalah2

zipp 404

Akhirnyerr sampai jugak kat malaysia fuhhhh terbaikkk
setelah berabad-abad mencari baru la terjumpe stiker nihh sampai terpakse order kat UK nasib baik barang masih ada tak sabar untuk mencuba debaran semakin terase hehehehehehe

Sunday, April 22, 2012

Sumpahan zipp



So untuk mengelakkan pembaziran berlaku maka aku terpaksa la mengoperate rim cosmic mavic aku nihh menjadi rim zipp cosmic mavic evo hehehehehe
Tak tumpah macam zipp 303 hahahahaha klon malaysia akalam akalam